2014. október 19. Nagymáté, Tenyészszemle

Gyönyörű indiánnyár volt a hét végén!
Köddel ébredt a nap, de hamar kikandikált a lélekmelengető nap a baranyai dombok mögül! 
Igen, messze volt Nagymáté, sokunknak, de kedvezni kell az ország déli részén élő kopósoknak is, mindamellett, hogy a Baranyához fogható szépségű táj kevés akad e Földön.
A helyszín, a nagymátéi Vadászház, egy nagyon színvonalas környezetet nyújtott a rendezvényünknek. Vendéglátóink mindenben segítséget adtak, bizony még az „irodát” is többször kisegítették :). 
A regisztráció után elkezdődött a megnyitó, ahol vendéglátóink felajánlására, kürtösök tették igazán vadásziassá a hangulatot.
Pelczéder Tibor Elnökünk rövid, üdvözlő beszédében kívánt sikeres munkát mindenkinek, majd átadta a szót Dr. Kelemen Atillának. Atilla Erdélyből érkezett, gyermekkora óta ismerője és értője a fajtának. 
A megnyitón röviden vázolta, hogy miket tart fontosnak egy erdélyi kopóban, mikre fogja helyezni a hangsúlyt bírálatai során, és javasolja ugyanezt a gazdáknak, tenyésztőknek is. 
A vadászati ösztön megléte a legfontosabb!
Kedves beszédében gratulált, a tavaly kiadott „Szemelvények az Erdélyi Kopóról” című könyvünkhöz is. (MÉG VANNAK GAZDÁTLAN PÉLDÁNYOK!! :) ) 
A szakmaiság mindenek előtt (hiszen Atilla közel 40 éve állatorvos); bírálatai mindig jól érthetőek, és tanulságosak, véleményét sohasem rejti véka alá, előtérbe helyezi a rusztikus típust, mint ahogy tette az előző napi kaposvári vadászkutya CAC kiállításon is.
A bírálatokat az idegrendszer vizsgálatára szolgáló lövés teszttel kezdtük, ahol három csoportban történtek a bírálatok. 
Ezek után párhuzamosan zajlottak a bírálatok, ki-ki kedve szerint folytathatta a Tenyészszemlét vagy a küllembírálaton, vagy a vonszalékon, vagy a disznóskertben.
Dr. Kelemen Atilla a megjelent hosszúlábú erdélyi kopókból csak egy példányt minősített küllemileg nem megfelelnek, nála is inkább az idegrendszert kifogásolta, hiszen a kutya viselkedése okán, a fogazata és harapása nem volt elbírálható. A többi hosszúlábú erdélyi kopó küllemileg megfelelt minősítést kapott.
A megjelent rövidlábú erdélyi kopók közül egyiküket külön kiemelte, kisebb hibái ellenére, alkata, típusa igen tetszett a Bíró Úrnak. Volt, akinél a kissé félős idegrendszert, másiknál a rövidlábú erdélyi kopóra nem jellemző színezetet kifogásolta. Ők ketten, egyelőre, nem is kapták meg a regisztrációhoz szükséges minősítést. 
A Bíró Úr felhívta a figyelmet, és egynémely kutyán kifogásolta is, hogy a tenyésztőknek a szögelésekre, a faralakulásra, a farok hordására figyelmet kell fektetniük. 
A vonszalék fázist Dr. Pallós Andrea és Kovács János bírálta. Sokunknak ismerősen csengenek a nevek, hiszen régóta „kopóznak” és régóta bírái, mind képesség és munkavizsgákon, a fajtánknak. A vonszalékmunkát 10 kutya eredményesen teljesítette a 15 indulóból. 
Kiss Tamás Vezető Bíró Úr és Pomázi Ágoston Bíró Úr vállalta a disznóskerti fázis bírálatát. A kertben egy rutinos 160 kg koca várta kedves „pácienseit”. A kutyákkal problémája nem akadt, de az embereket nem mindig kedvelte.
A nevezettek közül 8-an teljesítették e fázist, ketten segítő kutya nélkül. Ezúton is köszönet a helyi segítőknek!
A nevezett 10 hosszúlábú erdélyi kopó közül 5 szerzett tenyészthető minősítést (Koppányvölgyi Vadűző Bajna, Ősi Vadász Fecske, Inda, Illés Torda, Vadász Nimród Anka). Az egy nevezett tacskókopó (Plájász Hara) hiba nélkül vette az akadályokat, és szintén tenyészthető minősítést szerzett. A rövidlábú erdélyi kopók közül egy teljesítette a tenyészszemle minden fázisát (Magor), és szerezett ezzel regisztrálható és tenyészthető minősítést, egyikük pedig a Tenyészszemle Bizottság engedélyével regisztrálható (Hektor). 

Egy csodálatos helyen töltöttünk el egy nagyon kellemes napot, Baranya szívében, szívből.
Sokan tértek haza örömmel, de akiknek a napsütésbe keveredett némi felhő, ne csüggedjenek, hiszen a vizsga ismételhető! Tavasszal várjuk őket sok szeretettel újra, és szívesen segítünk a felkészülésben!

Köszönet a szervezőknek, a segítőknek, és a házigazdáinknak, akik kedvesen és maximálisan a segítségünkre voltak!

Képek itt