2014. szeptember 21. Gödöllő, Klubkiállítás

Esik? Nem esik? – kémleltük az eget félve a Klubkiállítás hetén.
…és NEM esett!
Úgy tűnik Gödöllő felett mindig kék az ég, hiszen már a 4. rendezvényünkön kedvezett nekünk Thor (a germán mitológiában, a viharok, mennydörgés, eső és az időjárás istene). Így hát maradéktalanul élvezhettük a csodálatos Gödöllői Kastélypark gyepén az „idős hölgyek” nyarát, még talán Sisi is mosolygott odafent.
A gyors ring- és sátorépítés után, egy kis vendégvárót is készítettünk, ugyanis a Gödöllői Vadásznapról, a vadászkutya bemutatóról sok érdeklődőt vártunk. A hirtelenjében felállított bemutató pulton, a klubgyőzteseknek járó díjak mellett, a Magyar Kutyafajták Romániai Klubja (MKRK) és Tőkés Lóránt által, a fajtagyőztesnek (Best of Breed) és a legszebb ellenkező nemű (Best Opposite Sex) címet elérő kutyának felajánlott faragott képeket állítottuk ki. Hogy senki sem menjen haza információ nélkül, angol-magyar nyelven íródott szórólapokat osztogattunk, és a „Szemelvények az erdélyi kopóról” című kiadványunk is elérhető volt. És hogy az érdeklődők és a kiállítók ne maradjanak éhen, frissen sült pogácsával kedveskedtünk minden éhes szájnak.
Az ünnepélyes megnyitó után elkezdődött a kiállítás.
Holovitz Lajos Bíró Úrtól, a tőle már megszokott pontos, tárgyilagos leíró bírálatokat kaptuk. Nagy örömünkre a Bíró Úr különleges hangsúlyt fektetett a fajtára jellemző és elvárható viselkedés meglétére, ügyes gondossággal olykor-olykor tesztelve is ezt. Az erdélyi kopó, lévén vadászkutya fajta, mozgásban történő bírálata szintén elengedhetetlen. A Bíró Úr a kitűnő mozgású kutyákat kiemelte. A jó anatómiájú, szabályosan mozgó kutyák a vadászatban is jobb teljesítménye képesek, s e szempont, a fontossága okán, nagy szerepet játszott a végső eredmény kialakításában.
A kiállítás után pár kérdés erejéig elcsíptem a Bíró Urat: 
„Az elmúlt évben rendszeresen bírálom a fajtát, kiállításokon tenyészszemléken. A felvezetett kutyák anatómiájában, idegrendszerében, minőségében abszolút javuló tendenciát vélek felfedezni. Ez már abból is látható, hogy ma csak négy „nagyon jó” címet osztottam ki, ezt is inkább az idősebb kutyák között, igaz, ezt befolyásolják a tartási körülmények is. Érdekes látni évről-évre a fajtát. Volt egyed, melynek tavaly ugyan osztálygyőztes címet adtam, szinte ugyan ebben a mezőnyben, de egy év elteltével, annyit formálódott, alakult, hogy ma cím nélküli kitűnővel végzett csak. Fontosnak tartom a stabil idegrendszert, a harmonikus tekintetet, hiszen hiába hasonlóan szép két kutya feje, de hasonló fejből is lehet teljesen máshogy „kinézni”, ami sokat elárulhat a kutya jelleméről. Az eredmények kialakításánál az összbenyomás játszotta a legnagyobb szerepet.
Úgy vélem a kutyák hátulsó végtagszögellései jó irányba változnak. A mellső végtagok szögellésein még van javítani való. A kutyák farok tartás is igen heterogén. Helyenként előfordult, laza szemhéj, nem típusos fej, ezeket említeném még a javítani valók között.” 
…és ha már a jó tanácsok begyűjtésével foglalatoskodom, váltok pár szót Schlosser Attilával is, akit igaz, hogy szemlélődni hívtunk meg a rendezvényünkre, de szíves örömest besegített az egyik utódcsoport felvezetésébe is. 
„Örömmel látom, hogy az elmúlt 3 évben kialakult az erdélyi kopósok közt is egy olyan fajta kiállítási kultúra, mely egyértelműen emeli egy-egy rendezvény rangját. Az itt megjelent 30 kutyából tulajdonképpen csak 3 mutatott olyan felvezetési hiányosságokat, ami rontotta a küllemi bírálat során elért eredményét. Tehát, ez azt jelenti, hogy a felvezetett kutyák 90 %-ának bemutatása értékelhető volt. A fajta szempontjából, ezt azért tartom fontosnak, mert e küllemsportot így lehet népszerűsíteni, és ezzel együtt jelentősen egyszerűsíti is az elbírálhatóságot. Nem beszélve arról, hogy egy jól felkészített, jó ringdresszúrával felvezetett kutya, az tulajdonképpen tiszteletadás a fajtával, a sporttal, a tenyésztőkkel, a bírókkal és egymással szemben is, még akkor is, ha a tenyésztésben alkalmazott szelekciónak szorosan ehhez köze nincs.”

Köszönjük szépen Holovitz Lajos Bíró Úrnak a tanulságos bírálatokat, Balázs Zsófinak a jegyzői, Mándoky Eszternek a ringtitkári munkátját, Schlosser Attilának a felvezetésre vonatkozó jó tanácsokat, Kiss Boginak, Dr. Pallós Andinak, Berényi-Kozma Katának, a kiállítás szervezésében nyújtott segítségüket, Dr. Kerekes Gábornak a fotózást, és Adácsy Annának a finom pogácsát! 
Ne feledjétek! Jövőre Veletek, újra ugyan itt!

Képek itt