Kiss Boglárka - Használati utasítás kiskopókhoz

Ebben az írásban nem szeretnék kitérni a kiskutya nevelés összes lépésére hiszen rengeteg kutyás szakkönyv foglalkozik velük részletesen, csak néhény alapvető dologrol szólnék, valamint a szerintem kopós szempontból legfontosabb dolgokra hívnám fel a figyelmet.

Kis kopónk engedelmességre nevelését már 7-8 hetes korában el lehet kezdeni. Eleinte persze csak apró lépésenként haladjunk, egyszere csak rövid ideig, játék közbe iktatva tanítgassuk a kiskutyát, egyszerre csak egy vezényszóra koncentrálva, maximum a korábban tanultakat ismételve. Jó, ha a vezényszót a kutya nevét követően mondjuk ki, így a nevét hallva ránk figyel, és így vezényszóra is, nem kell azt feleslegesen ismételgetni.

A kutya helye

Még mielőtt hazahozzuk a kiskutyát találjuk ki hol lesz az új társunk helye. Ez lehetőleg olyan legyen, ahol félre tud húzódni, nem zavarja őt senki, de nincs elszigetelve a környezetétől, nyomon tudja követni a körülötte zajló eseményeket. A lakásban jó lehet egy nyugodt sarokban leterített pokróc, a kertben egy jól szigetelt kutyaház, optimális esetben a kertkapura néző bejárattal. A kopó marmagassága felnőttként 60-65 cm és a kutya hossza kb 90 cm lesz. A háznál az a lényeg, hogy ne legyen se túl nagy, hogy a kutya testével felfűthesse, de kicsi sem, hogy meg tudjon benne fordulni kényelmesen. Az ajtó pont akkora legyen, hogy beférjen, nem jó, ha nagy, mert akkor huzatos lesz a ház. Legjobb, ha egy szalmazsákot teszünk a kutya alá, mert a szalma jól szigetel, és ha zsákban van nem szóródik szét. Az ajtóra erősítsunk valami ponyvát, mert akkor nem megy ki a meleg, de jó ha felhajtva rögzíthető, hogy ha nincs nagy hideg ne tépkedje le a kutya, mert zavarja őt a kilátásban.

Első lépések, helyhez szoktatás

Amikor a tenyésztőtől hazavisszk a kis kopónkat először hagyjuk őt feloldódni, megismerni közvetlen környezetét, új családját. Tegyük le az előre kiválasztott helyére a tenyésztői alomból elhozott ismerős szagú tárggyal, pokróccal, rongydarabbal és hagyjuk őt önállóan elindulni. Ha a jövendőbeli házába még nem akar bemenni, nem kell beleerőltetni, majd később is oda lehet szoktatni, ideiglenesen alakítsuk ki a vackát annak közelében. Kopónkat felfedező útja során bátorítsuk, beszéljünk hozzá, hívogassuk, szólítsuk gyakran a nevén. Ha már bátrabb egy kicsit játszuk is vele. Ha eközben visszatér a helyére mondjuk ki a parancsszót "Helyedre!" és dicsérjuk meg.

Ha elfáradt a kiskutya és látjuk, hogy szívesen aludna egy kicsit egy jutalomfalattal csalogassuk a helyére, ha szépen odament mondjuk ki a vezényszót "Helyedre!" és adjuk oda a falatot, simogassuk meg és hagyjuk elaludni. A házába is hasonló módon lehet beszoktatni a kiskutyát. Ha magától nem akar bemenni tegyünk be egy illatos falatot a ház mélyére, hogy kintról ne érje el és azért már csak bemegy. Akkor kimondjuk "Helyedre!" és megdicsérjük. Utána ha kijön kijön, visszazavarni nem szabad, mert akkor büntetésnek érzi a helyre küldést, és megutálja a helyét. A helye menedék legyen neki, ott sosem szabad kikapnia, es büntetésből nem szabad oda bezárni.

Szökés

A szökést a legjobb minél hamarabb lehetetlenné tenni neki, tehát a lyukakat betömni, a kerítést sűrűbbre venni, ha szükséges, amíg meg nem nő. Az utcára csak pórázon mehessen ki, és csak külön engedéllyel léphessen ki a kapun. Még a családtagok elé se szaladjon ki soha üdvözléskor, csak kerítésen belül köszöntsük mi is. Tehát előbb be kell jönni, a kaput bezárni, addig ne is vegyünk tudomást a kutyáról, és csak, ha mindezzel megvagyunk akkor üdvözöljük az örvendező kis jószágot. Ha ugrál még azt is meg lehet majd tenni, hogy először leültetjük, és csak ha már szépen ül akkor simogatjuk meg.

Séta

Mielőtt kivisszük a biztonságos fertőzésmentes otthonból és nagyobb sétákra indulunk, a kiskutyának meg kell kapnia a szükséges védőoltásokat. Ahogy elhozzuk a tenyésztőtöl keressük fel az állatorvost, lehetőleg olyat, akinek sok kisállat van a praxisában és alaposan kérdezzülk ki az oltásokról, féreghajtásról, bolhák és kulancsok elleni védekezésról. A tenyésztőnél már kapnia kellett a kiskutyánknak legalább egy oltást, valamint féreghajtót is, amelyek az oltási könyvében, amit a tenyésztő ad a kiskutyával, pontosan benne is szerepelnek. Az oltások ideje alatt már otthon elkezdhetjük a nyakörvhöz, pórázhoz szoktatást.

Mire az oltásokkal végzünk a kiskutyánknak már magabiztosan kell viselkednie az otthoni jól ismert környezetben. Közben alkalma volt megszokni az új családját, megbízik új gazdájában és felkészült az új élményekre, nem idegen neki már a nyakörv és a póráz.

A sétáltatás először csak egészen rövid legyen, csak pár perc, mondjuk az első sarokig. A következő séta már lehet hosszabb és így tovább. Sosem szabad erőltetni, húzni, inkább csalogassuk ha nem akar jönni. Legyen náluk játék, jutalomfalat, amit szeret. Hamar megszereti majd, emiatt nem kell aggódni.

A behívás tanítása

A kopónál a legfontosabb a behívás megtanítása. Ezt minnél elöbb el kel kezdeni, gyakoroljuk otthon és séta közben is. Ha sétálunk a kis kopóval, sokszor vegyük le róla a pórázt, azaz mindig, ha nem a testi épsége miatt muszáj, hogy rajta legyen. A kiskutya ugyanis még nem magabiztos, nem fog messzire menni a gazdájától, hiszen ő a falkája, vele érzi magát biztonságban. Többször hívjuk ilyenkor magunkhoz, és mindig valami nagyon pozitív élmény érje ilyenkor, például egy finom jutalomfalat. SOHA NEM SZABAD MEGBÜNTETNI HA ODAJON HOZZÁNK, mindegy mennyit rimánkodtunk előtte. Behívás után lehetőleg újra engedjük el a kiskutyát ne érezze megbüntetve magát.

Szocializáció

Fontos a jó szocializáció. Mivel a kopó vadászkutya nem félhet az emberektől. Sokat vigyük forgalmas helyre, ismerje meg a különböző közlekedési eszközöket, a hangosakat is, mint a busz, vonat. Vigyük tömegbe, vezessük át pórázon embercsoporton. Néha emeljük fel és mások is vegyék kézbe. Fontos, hogy megbízzon a gazdiban, es ne legyen félelemből agressziv idegenekkel sem. VIGYÁZZUNK, HOGY NE ÉRJE NEGATÍV ÉLMÉNY! Nem várjuk el a kopótol, hogy szuperbarátságos legyen bárkivel, sőt a kivánatos a nyugodt távolságtartás, de el kell viselnie a bizalmaskodó idegeneket is.

Kutyaiskola, kiképzés

Kezdő kutyásoknak nagyon javaslom a kutyaiskolát is, ha van rá lehtőség persze a haladóknak sem árt. Ott legalább csak egymásra figyel a gazda és a kutya, segíti a jó kontaktus kialakítását. Megtanulja a kutya az alapvető engedelmességi gyakorlatokat, nem utolsó sorban pedig találkozhat más kutyákkal is. Az engedelmességi kiképzést és az akadálypályát minenképpen javaslom, az örző védő részt viszont nem. Bár az erdélyi kopó elég kemény kutya, képes lenne rá, de túl öntörvényű ahhoz, hogy a feltétlen engedelmességet elvárhassuk tőle, így jobb, ha emberre semmi képp nem tanítjuk támadni. Mindenki elhiheti, hogy szükség esetén enélkül is számíthatunk majd rá.

Amit észrevettem az évek során, hogy önfejűségéből adódóan útálja, ha dirigálják, viszont a gazdi iránt érzett szeretetből szívesen együttműködik. Csak akkor adjunk ki neki utasítást, ha annak van értelme. Feleslegesen nem szabad egrecíroztatni, ugráltatni, de ha kell, akkor határozottan rá kell szólni.

Fegyelmezés

A kiskutyának már a kezdetektől tudni kell mi az amit szabad, mi az amit nem. A dicsérő szavak mellett jó ha hamar megtanulja a "Nem szabad!" es a "Fúj!" vezényszavakat is. "Súlyos kihágások" esetén az orra koppintást is be lehet vetni, mert az igen kellemetlen a kutyának, és kizökkenti a rosszalkodásból, de érzékenyebb lelkű kopócskák esetén a szidás, figyelem megvonás is jól működik. Mindegy mit alkalmazunk, de tudja a kutya, hogy haragszunk rá, mert rosszat csinált. Még fontosabb, hogy tudja mit is csinált rosszul, tehát csak akkor működik a szidás, ha rajta kapjuk a rosszaságon, utána már nem. Ha leszidtuk egy darabig tartani kell a haragot es szándékosan levegőnek nézni a bocsánatért esedező kis jószágot, és csak egy idő után (ami a bűntettől függően lehet hosszabb, rövidebb) bocsátani meg neki. A megbocsátás legyen mindig nyilvánvaló a számára, fel kell oldani a szituációt, egy simogatással, szóval, vagy bármivel, a lényeg, hogy tudja, a harag percei lejártak, innentől szabadon csibészkedhet tovább.