Kovács János – A Szécsényi képesség- és munkavizsga értékelése

Március 19-én délután két órakor találkoztunk: Dr. Madrina András, Kiss Tamás és jómagam, Kovács János (bírók), valamint 3 helybeli vadász, hogy felmérjük a terepet és elkezdjük a vérnyomok fektetését a varsányi vadászháznál.

8 kutya tulajdonosa jelezte, hogy vizsgáztatni szeretné kutyáját, ennek megfelelően minden kutyának külön nyomot kellett fektetnünk. A bassett hound vércsapához 250 méter hosszan 2 dl vért használtunk fel, a többi vércsapa hossza 600 méter, 2 tompaszögű töréssel, 2,5 dl vér felhasználásával készült.

Március 20-án reggel 8 órakor gyülekeztek a szécsényi disznóskertnél a képesség- és munkavizsgára, valamint tenyészszemlére benevezett gazdik és kutyáik.

Öröm volt nézni a sok kutyát. A bírói feladatok kiosztása után, az alábbiak szerint kezdtük a bírálotakat:

  • Kollonay László tenyészszemle
  • Füzesiné Szegvári Zsuzsanna és Varga Andrea képességvizsga
  • Dr. Madléna András és Kovács János vércsapa

Dr. Madrina András és jómagam vércsapa munkavizsgára vittük át a kutyákat az előző nap lefektetett varsányi vadászházhoz.

1 erdélyikopó, 1 bassett hound, 1 bloodhound, 1 osztrák tacskókopó, 4 beagle, azaz összesen 8 kutya nevezett a vizsgára.

1. kutya: Bassett hound:

Sajnos a kutyát nem érdekelte a lefektetett nyom, így a vizsgán nem felelt meg.

2. kutya: Bloodhound:

Őt sem érdekelte a nyom, így ő sem ment át a vizsgán.

3. kutya: Beagle

A kutya szép lassan indult el, de egy kis idő múlva letért a nyomról, ugyanis a vadak éjszaka szépen átjárták a területet…

Keresgélt és vissza is tért a nyomra, majd onnan folytatta tovább a munkát, de sajnos rövid időn belül ismét nyomot tévesztett és vissza kellett helyezni a csapára.

Néha az aljnövényzetre feltekeredett a póráz, ez időnként zavarta a munkáját.

Vezetője nem figyelte a kutya tévedéseit, így ismételten vissza kellett vezetni a csapára, de legvégül sikeresen megtalálta a csapa végére kihelyezett vaddisznóbőrt.

4. kutya: Erdélyi kopó

Nagy sebbel-lobbal indult a csapának és utána rögtön az orrát mellőzve, szemmel kereste a vadat. Vezetője visszahívta és újra ráhelyezte a vérnyomra. A gazda a vérnyomot követve, a kopó tévedéseit rögtön korrigálta. (a gazdának figyelnie kell, mert a túl gyorsan, izgatottan dolgozó kutya könnyen nyomot téveszthet, ezért a kutyát inkább vissza kell fogni, hogy alaposan kidolgozhassa a nyomot)

A kutya munkastílusán kicsit javítani kell, mert nagyon kapkodós volt, de ennek ellenére ő is megtalálta a "vaddisznót".

5. kutya: Osztrák tacskókopó

Ő volt az első kutya, aki nyugodtan, kidolgozottan kereste a csapát. Végig leszegett orral követte a nyomot. Volt (amikor a szél kedvező irányból fújt), hogy 3 méterre a vércsapától is magabiztosan ment.

A vezető tapasztalt vadász volt, ami meglátszott a kutya munkáján (amikor a kutya elfáradt, megállította, lefektette, dicsérte). Öröm volt nézni és követni. A munka végén az eredmény sem maradt el.

6. kutya: Beagle

Kicsit kapkodva indult a csapán, mivel az indulás előtt 3 őz vágott át a lefektetett nyomon. A gazdája időben megfogta, így nem indult el utánuk. A kelleténél hosszabb, ráadásul perlonzsinór ! Póráz gyakran akadályozta a keresésben.

Megfelelő pórázzal és több gyakorlással ennél jobb eredményt is elérhetett volna.

A kutyán látszott, hogy akar és érdekli a nyom, de neki sem ártott volna, ha nyomozás közben a gazdája pihenteti, mert a nyom végére ő is elfáradt.

A vizsgát eredményesen zárta.

7. kutya: Beagle

Rutinos kutya – rutinos felvezetéssel.

A kutya szépen dolgozott, időnként ő is a szél adottságait kihasználva 2-3 méter távolságról követte a csapát, amikor pedig nem volt biztos a dolgában, visszatért és szépen korrigálta hibáit. Vezetőjével jól összedolgozott sikeresen levizsgázott.

8. kutya sajnos visszalépett.

Elnézve a vizsgáztatott kutyákat javaslom, hogy aki munkavizsgára jelentkezik, előtte többet gyakoroljon a kutyával és figyeljen oda a részletekre (pl: a megfelelő hosszúságú és anyagú póráz, a kutya nyugodt legyen, ha fáradt álljon meg és pihentetés után folytassa a munkát, ha egy részfeladatot ügyesen kidolgozott, ne sajnálja a dicséretet a kutyától).

A szeptemberi nehezített vércsapa-verseny ennél sokkal nehezebb lesz. Itt ki lehet használni a kutya igazi tulajdonságait.

Remélem, ezen a nem mindennapi versenyen több kopó vesz részt, mint a munkavizsgán.

Mindenkinek kívánok jó felkészülést és sok sikert a versenyen, és az elkövetkező munkavizsgán.

Budapest, 2004. március 27.

Kovács János