Losoncz Angéla - Klubkiállítás - 2005.

MEOE Erdélyi Kopó Klub – Klubkiállítás

2005. június 05. Mosonmagyaróvár – Máriakálnok

Igazán színvonalas, eredményes eseményt tudhat maga mögött az év elején alakult MEOE Erdélyi Kopó Klub. Ez a kiállítás volt az első saját – bár a MEOE Kopó Klubbal közösen szervezett – rendezvénye a klubnak, amely a Mosonmagyaróvárhoz tartozó Máriakálnokon, a Reményik Lovas-centrumban került megrendezésre. Szép, rendezett környezet várta a kiállítókat. A reggel kissé borús, saras idő, illetve az ország nagy részétől távol eső helyszín ellenére az 39 nevezett kutyából (19 kan és 20 szuka) egy-két kivételtől eltekintve valamennyi jelen volt.

Az alapos, részletes bírálatok párhuzamosan, két körben zajlottak. A szukákat a fajtaspecialista Mikó Diána, a kanokat pedig az erdélyi kopót szintén jól ismerő és gyakran bíráló Borsfai Csaba "vette nagyító alá". Többnyire korrektül felvezetett, a fajtához mérten viszonylag egységes küllemű kutyák kerültek bemutatásra. Ez nagyon biztató a jövőre nézve, valamint az is, hogy több tenyésztő is "hozott" annyi kutyát, hogy tenyészcsoporttal is nevezhessen. Ilyen volt többek között a Bükkaljai Vadűző kennel, és a Kutasföldi-Szilaj kennel.

A kanoknál a Fiatal Klubgyőztes Bükkaljai Vadűző Csoma lett, és a Fajtagyőztes címért járó aranyszínű-szalagot is az ő nyakába akaszthatta a büszke tulajdonos.

A Felnőtt Klubgyőztes kan a nyílt osztályba nevezett Gyarmati Góbé Huba lett, a Veterán Klubgyőztes címet pedig négy nevezett érett osztályos kan közül a kilencéves, remek formában lévő Corvus Előd kapta.

A szukáknál a Fiatal Klubgyőztes Bükkaljai Vadűző Csipke, a felnőtt klubgyőztes pedig nyílt osztályból Maros-Széki Hunor Luca lett. Veterán osztályban a bírónő nem adta ki a klubgyőztes címet.

Érdekességképpen megemlítendő, hogy a kiállításon láthattunk egy – sokak által kihaltnak vélt – rövidlábú zsemlesárga erdélyi kopót, valamint egy hosszúlábú fekete-cser és zsemlesárga rövidlábú erdélyi kopó párosításból született szukát, akinek a már teljesen eltűntnek hitt fajta tenyésztésében még fontos szerepe lehet. Mikó Diána "nem hivatalosan" ezt a két kutyát is elbírálta, és jegyeztük, hogy ott voltak. Ez fontos kezdeményezés arra nézve, hogy idővel visszatérhessen – az FCI szerint is – a rövidlábú zsemlesárga erdélyi kopó.

A rendezvényről összegzően Kiss Boglárka, a MEOE Erdélyi Kopó Klub elnöke a következőket mondta: "Nagyon örülök, hogy majd negyven erdélyi kopó gyűlt össze Máriakálnokon, így nagy létszámú, komoly mezőny versenghetett a fajtagyőztes címért. A régi ismerősök mellett sok fiatal kutya és fiatal tulajdonos is megjelent, remélem még sokszor találkozunk velük a jövőben is. A klub kiemelt céljának tartja, hogy népszerűsítse a fajtát itthon és külföldön is, valamint, hogy pezsgő klubélettel és gyakori rendezvényekkel aktivizálja és összefogja a kopótulajdonosokat. Fontos, hogy tájékoztassuk őket a fajtát érintő problémákról és a fajtára vonatkozó követelményekről."

Reméljük, a következõ kiállítás is hasonló gördülékenységgel, remek szervezéssel, és még több nevezett kutyával fog zajlani. A jövőbeli erdélyi kopós rendezvényekről mindenki tájékozodhat a klub honlapján.

Losoncz Angéla

Eredmények:

Kanok:

Bíró: Borsfai Csaba (H)

Kölyök

Hargitai Ámon Nem jelent meg

Fiatal

Bükkaljai Vadűző Cenk K III
Bükkaljai Vadűző Csoma K I, HPJ, F KLGY, HFGY
Dombháti Vadász Kökény Apró NJ
Dombháti Vadász Kökény Avar NJ
Kutasföldi Szilaj Csángó K II
Kutasföldi Szilaj Cserkész K IV
Kutasföldi Szilaj Csibész Nem jelent meg

Növendék

Kutasföldi Szilaj Cudar K, CAC

Nyílt

Bükkaljai Vadűző Basa K II, Res. CAC
Gyarmati Góbé Huba K I, CAC, KLGY
Kökényfalvi Koppány NJ
Zselicerdei Csavargó Dömsöd K III

Győztes

Kutasföldi Szilaj Bence K I, CAC
Nyárádmenti-Nimród Lord K II

Érett

Corvus Előd K I, CAC, V KLGY
Haraszti Sólyom Brandó K III
Somogy Kincse Cudar K IV
Zeusz K II

Szukák:

Bíró: Mikó Diána (H)

Fiatal

Bükkaljai Vadűző Cifra "Maja" K IV
Bükkaljai Vadűző Csipke K I, HPJ, F KLGY
Erdei Manó Derű K II
Sári Sori Macskavadász Cerbera K III
Vadász-Nimród Szeder K

Növendék

Aranyhegyi Vadorzó Hörpi "Csipke" K
Sári Sori Macskavadász Zorka K I, CAC

Nyílt

Cserszeg-Szépe Acsa K
Dukát Cinka Cukor K
Gyarmati Góbe Céda K
Gyarmati Góbe Cinka K II, R.CAC
Kökényfalvi Kobold K
Kökényfalvi Kökény K
Kutasföldi Szilaj Áfonya K IV
Kutyahegyi Vadász Doris K
Maros-Széki Hunor Luca K I, CAC, KLGY
Ősi-Vadász Akác K
Sári Sori Macskavadász Zenta K III

Győztes

Ősi-Vadász Aszú K

Érett

Királyhágói Vadász Éber K